De goede voornemens van Knaven
Door Ad Pertijs


Zaterdag 10 januari 2004 - WEVELGEM – In januari presenteren de wielerploegen traditiegetrouw hun teams en plannen. Quick Step-Davitamon deed het gisteren in Wevelgem. Teambaas Patrick Lefevere stelde dat het moeilijk zal worden 2003 te overtreffen. „Maar moeilijk gaat ook, zeggen ze hier in de streek.

De hoogtepunten van 2003: Paolo Bettini wint drie wereldbekerkoersen en de wereldbeker zelf, Richard Virenque pakt een rit en de bolletjestrui in de Tour de France, Johan Museeuw wint de Omloop Het Volk en Servais Knaven verovert in Bordeaux een Tour-etappe.

Lefevere is een sportieve, ambitieuze man. Zijn ploeg staat tweede op de UCI-ranglijst. Hij moet echter ook commercieel denken. Zijn sponsors willen hun positie versterken op de Spaanse markt. Het gevolg: drie nieuwe Spanjaarden in de ploeg: Mercado, Pecharroman en Garrido. Naast Horrillo.

„Het zou hypocriet zijn om te zeggen dat ik geen rekening houd met de sponsors. Daarnaast eisen de sponsors dat je ook in de grote ronden in beeld rijdt. Voor ronderenners moet je in Spanje zijn. Dat kwam dus goed uit. Alleen die van het niveau Beloki vragen ‘crazy’ prijzen. Dus kom je vanzelf terecht in de categorie daar net onder."

De Zwitser Laurent Dufaux is een vierde versterking voor in het gebergte. De vijfde nieuwkomer is Stefano Zanini, een specialist voor het voorjaar.

„We zijn ook nog altijd de ploeg voor Parijs-Roubaix“, zegt Lefevere lachend. „Dat we er meer ronderenners bij hebben genomen, wil niet zeggen dat je inbindt op het andere terrein."

Johan Museeuw is naast Bettini nog een paar maanden het boegbeeld voor de voorjaarsklassiekers. De Leeuw van Vlaanderen neemt op 14 april afscheid in de Scheldeprijs, in de week na Parijs-Roubaix. Lefevere smeekte de pers gisteren Museeuw in alle sereniteit te laten toewerken naar dat afscheid. Hij doelde op het dopingonderzoek, dat nog altijd loopt rond Museeuw en zijn verzorger en dierenarts.

Lefevere sneerde: „Van Saddam Hoessein was binnen 24 uur zijn dna bekend. Van de onderzoeken die Johan heeft ondergaan, hebben we vier maanden na dato nog altijd geen uitslag ontvangen. We lopen niet weg voor deze zaak, maar gaan er pas weer op in als die uitslagen bekend zijn."

Bram Tankink (25) en Servais Knaven (32) blijven de Nederlandse renners in de ploeg. Knaven begint aan zijn elfde profseizoen en heeft zo zijn eigen goede voornemens. „Ik heb me voorgenomen niet meer te reageren of op te winden over dit soort zaken", antwoordt hij op de vraag waarom de genomineerde Servais Knaven onlangs door de KNWU niet werd uitgenodigd voor de verkenning van het olympisch parkoers in Athene. Boogerd en Dekker (nog niet genomineerd) mochten wel mee.

„In sportief opzicht zijn er geen redenen om betere voornemens uit te spreken. Ik pak het weer aan zoals in andere jaren. Het voorjaar is het belangrijkste. Daar werk ik weer keihard naar toe. Daarna hoop ik toch weer geselecteerd te worden voor de Tour. Al zal dat moeilijker zijn nu die Spanjaarden er bij gekomen zijn en een aantal jongeren als Van Goolen en Boonen de Tour willen rijden. De Tour is alleen al een perfecte voorbereiding voor de Olympische Spelen."

Hij beseft dat de Spelen niet de hoogste prioriteit hebben voor een wielrenner. „Omdat de sponsor er die dagen weinig mee kan. Wielrenners leven ook anders naar de Spelen toe. Er zijn atleten die al jaren niets anders in hun hoofd hebben. Voor het augustus is, hebben wij nog veel meer te doen dan alleen de Spelen. Pas na San Sebastian-San Sebastian kun je er aan gaan denken."

Met de Tour heeft Knaven een haat-liefde verhouding. „Ik heb me nu voorgenomen de dingen te nemen zoals ze zijn. Word ik geselecteerd, dan ga ik mee. Zo niet, dan stel ik mijn programma bij en volgt er wellicht een goed najaar. Vooraf ga ik me er niet druk over maken welke van de twee opties het wordt."

De Olympische Spelen wil hij sowieso rijden.

„Het is misschien mijn laatste kans er bij te zijn.“ Zijn vrouw Natascha is momenteel in verwachting van hun derde kind, maar mocht de geboorte straks in augustus samenvallen met de olympische race, dan is hij bereid een harde sportieve keuze te maken. Tot die tijd maakt hij er zich echter niet druk om. Zoals voorgenomen.