vrijdag 21 mei 2004

Servais Knaven: regelaar in de vuurlinie bij Quick-Step
Door Léon de Kort


Locomotief in de finales, koersregelaar en dirigent voor zijn jongere ploegmakkers. Servais Knaven (33) profileerde zich de voorbije twee dagen in de Ronde van België nadrukkelijk als meest waardevolle coureur bij Quick-Step. Niet dat de ervaren Gelderlander de man is om wie het draait - die rol is al sinds de start van het seizoen voor Tom Boonen gereserveerd - hij is momenteel wel onmisbaar.


En dat ontgaat de teamleiding niet. Contractverlenging lijkt slechts een kwestie van beschikbare tijd bij manager Patrick Lefevere. Tot zondag zal Knaven geduld moeten bewaren, maar dat is voor hem geen probleem. ,,Wat mij betreft, zijn we er zo uit. Ik heb het naar mijn zin, zeker in mijn huidige functie van wegkapitein'', zegt de oud-Nederlands kampioen, gistermiddag de grote organisator achter de zoveelste zegetocht van de jonge Boonen. Die pakte in de tweede rit van de Ronde van België zijn negende prijs van het jaar.

,,Heerlijk rijden in een ploeg met een echte sprinter'', vertelt Knaven. ,,Je gaat zelden zonder een prijs naar huis na kortere etappekoersen als deze ronde. Het maakt het zó veel gemakkelijker jezelf weg te cijferen voor iemand die een bepaalde specialiteit heeft. En ik denk dat ik nu ook meer waarde voor Quick-Step heb dan in de vrijbuitersrol van de voorbije seizoenen.''

In 2000 nam hij zich voor zijn carrière van wat meer hoogtepunten te voorzien. Knaven verbrak de hechte band met de vroegere kern van TVM (Van Petegem, Klier, Van Bondt, Blijlevens) en koos voor het team van Lefevere, op voorwaarde dat hij geregeld voor eigen kans mocht fietsen. Een jaar later beleefde hij de triomf van zijn leven in Parijs-Roubaix, vorig seizoen had hij eindelijk de ritwinst in de Tour waarop hij zeven edities joeg. Op dat moment reed hij overigens al met het etiketje van `wegkapitein' op zijn rug rond.

Met Museeuw nog als strateeg in het midden kwam Knaven evenwel nog vaak niet toe aan het uitdelen van orders. ,,Ik reageerde nerveus, toen Lefevere me bij de presentatie die benaming gaf. Dat kan ik helemaal niet. Stel dat ik een foute beslissing neem, dacht ik. Inmiddels is dat anders. Het is prachtig die jonge ventjes te sturen. Ik ben tegenwoordig nog bewuster met de wedstrijd bezig. Het kost veel energie: je moet voortdurend vooraan zitten en je dient álle bewegingen in de gaten te houden'', aldus Knaven.

Opofferen voor het teambelang. ,,Ik merk aan alles dat het wordt gewaardeerd wat ik doe. Hopelijk gebeurt dat eveneens bij de contractbespreking. Dat wegcijferen vertegenwoordigt natuurlijk wel een bepaalde financiële waarde. Maar dat begrijpt een man als Lefevere ook'', meent Knaven, die zich graag voor een langere periode aan Quick-Step verbindt.

Die mogelijkheid verwerpt Lefevere. ,,Het is niet negatief bedoeld, maar ik geef renners die de 30 jaar zijn gepasseerd steeds contracten voor een jaar. Dat houdt hen scherp. Zo deed ik het met Tafi, Museeuw, Peeters, Ballerini. Laat me duidelijk zijn: Knavens prestaties bevallen me enorm, vooral nu hij meer dan ooit zijn verantwoordelijkheid pakt in de koers. Het spreekt dus voor zich dat ik hem erbij wil houden.''

Copyright: Algemeen Dagblad