Live op internet
door Marcel Luyckx


Donderdag 15 juli 2004 -

Op internet kun je de Tour de France elke dag op de voet volgen. Op de site van de NOS bijvoorbeeld, maar ook rechtstreeks bij het Brabants Dagblad. Het snelle medium internet leent zich bij uitstek voor een live-verslag. Een uitkomst voor wie op zijn werk wel een computer (met internettoegang) bij de hand heeft, maar geen tv. Of voor wie op de hoogte wil zijn van de stand van zaken als de tv-uitzending nog niet begonnen is. Tijdritten kun je zelfs beter op internet volgen, want in één oogopslag zie je de (tussen)tijden van alle deelnemers. Je bent dan niet afhankelijk van de oplettendheid van de tv-commentator.

En de renners staan nog niet onder de douche of de complete uitslagenlijst en alle nevenklassementen zijn terug te vinden op de officiële site van de Tour de France. Een hele service voor het uitrekenen van al die Tourtoto’s. Nog niet zo lang geleden duurde het uren voordat de uitslagen officeel waren. Vooral in bergetappes, als renners één voor één binnendruppelen, kon het nachtwerk worden.

Tourfreaks kunnen sowieso hun hart ophalen op internet. Onder het hoofdstuk Retro ligt een schat aan wetenswaardigheden over de honderdjarige geschiedenis van het grootste wielerspektakel ter wereld verborgen. Wist u dat aan de eerste 29 edities van de Tour geen enkele Nederlander heeft deelgenomen? Zo leer je nog eens wat.

De NOS gebruikt internet ook als intermediair tussen de renners en de deelnemers aan de Tour. Gisteravond konden bezoekers van de Toursite van de NOS een half uur lang chatten met Marc Lotz, knecht uit de Rabobankploeg. En wie een aflevering van Sportzomer heeft gemist, waarin Mart Smeets allerlei gasten ontvangt die iets hebben met wielrennen, kan die uitzending nog eens rustig terugzien op internet.

Een beetje profwielrenner heeft vandaag de dag een homepage. Renners doden de tijd ’s avonds op de hotelkamer door een persoonlijk verslagje van de dag via hun laptop de wereld in te sturen. Zo vertelt Servais Knaven dat hij eergisteren vergeefs Robbie McEwen probeerde over te halen zijn ploeg te laten jagen achter twee koplopers. Helaas zoek je op de site van Lance Armstrong vergeefs naar persoonlijke ontboezemingen over zijn kansen op een unieke zesde Tourzege. Want de vijand leest mee.

http://www.brabantsdagblad.nl/tour
http://www.nos.nl/tour2004/nieuws/index.html
http://www.letour.fr
http://www.servaisknaven.nl