www.NOS.nl


'Mijn eigen site is mijn levensverhaal'

Hij is bij Quick Step-Davitamon, één van 's werelds toonaangevende wielerploegen, al jarenlang onomstreden. Servais Knaven is er uitgegroeid tot een grote meneer, geniet ook het nodige aanzien van fameuze ploegmaten als Johan Museeuw en Paolo Bettini. En niet alleen vanwege zijn overwinning in Parijs-Roubaix (2001) en de Touretappe naar Bordeaux van vorig jaar.

Zoals de meeste van zijn fietsende collega's is Knaven een actief internetconsument. Jarenlang fungeerde hij als webmaster van de site wielervrienden.nl, waarop de belevenissen van hem en acht andere coureurs te lezen vielen. "In het begin was dat leuk", zegt hij, "maar na verloop van tijd hadden sommigen er geen tijd meer voor. Ze hadden er niet zo veel verstand van en ook niet zo veel zin meer in. En als je het goed wilt bijhouden moet je er elke dag mee bezig zijn", oordeelt Knaven.
De site bestaat nog wel, maar is voorzichtig ten grave gedragen. Hij concentreert zich nu vooral op zijn eigen site servaisknaven.nl.

- Hoeveel uur zit je per dag ongeveer achter de computer?
Knaven: "Dat verschilt. Als ik in de wedstrijd zit vaak iets meer, omdat ik dan ook wedstrijdstukjes voor mijn eigen site schrijf. Maar elke dag toch wel een uur. 's Ochtends, of 's avonds als de kinderen naar bed zijn kijk ik wel rond op internet. Thuis heb ik een vaste computer en een laptop. Mijn e-mails bekijk ik op de laptop, verder gebruik ik thuis vooral de vaste computer. Ik heb een kabelverbinding. Toen dat hier in België mogelijk was heb ik dat meteen gedaan. Dat inbellen gaat zo langzaam..."

- Wat doe je zoal op internet?
Knaven: "Ik houd elke dag mijn site bij, die is altijd up-to-date. Als je dat goed wilt doen, dan ben je daar wel even mee bezig. Verder bekijk ik mijn e-mails en download ik muziek. Dat mag weliswaar niet, maar waarom zou ik het niet doen als iedereen het doet? Soms probeer ik ook wel eens films te downloaden, maar dat lukt me haast nooit. Het duurt ook zo lang. Als ik in het buitenland zit volg ik het nieuws via internet."

- Welke sites bezoek je frequent?
Knaven: "Nu.nl is mijn startpagina. Dan ben ik direct van het nieuws op de hoogte. Ik kijk ook vaak op de site van het Algemeen Dagblad, die schrijven leuk over wielrennen. Verder bezoek ik wielersites als cyclingnews.com, de site van onze ploeg en Teletekst voor de uitslagen van Ajax en NAC. Als we in het buitenland zitten volg ik het journaal via omroep.nl. Laatst zaten we voor een koers in Qatar, in een vrij luxe hotel. Daar kon je voor twintig euro per dag de hele online. Keken we 's avonds via mijn laptop het NOS Journaal op de televisie... Ik kom trouwens ook vaak op een discussieforum via wielrennen.pagina.nl. Onder wielrenners is dat een hele populaire site. Er kijken volgens mij meer beroepsrenners op dan dat er mensen op schrijven."

- Je hebt, zoals zoveel sporters, dus ook een eigen site.
Knaven: "Dat klopt. Ik schrijf dagelijks bijdragen. Vanuit huis, of in de koers. Ik stuur ook wel eens foto's door. Mijn eigen site is een beetje mijn levensverhaal. Mijn hele carrière vanaf 1978 staat er op. Dat is misschien wel het grootste verschil tussen mijn site en die van andere renners. Het is zeer persoonlijk. Ik beheer trouwens ook een site van mijn dochters, Senne en Britt. Is toch leuk voor later. De content hiervoor verzorg ik, net als voor mijn eigen site, zelf. De site is door een bedrijf ontwikkeld. Het aantal bezoekers varieert. De dag nadat ik de Touretappe won had ik 1.940 bezoekers. Dat is het record."

- Wat wil je op een goede site vinden?
Knaven: "Dingen die je niet zo snel op een andere site vindt. Het verhaal van een sporter zelf, of een verslag van een wedstrijd. Uitslagen kun je overal wel vinden. Columns worden volgens mij ook goed gelezen. Verder vind ik het leuk om bijvoorbeeld een video van de finish te bekijken, of een radioverslag van de finale te horen."

(bron: www.nos.nl)