Knaven gaat zich toch maar reppen
Van onze sportredactie

Woensdag 21 juli 2004 - VILLARD DE LANS - Servais Knaven dacht vandaag eens lekker te gaan genieten van zijn tijdrit naar Alpe d'Huez.

„Ik wil dat wel eens meemaken om in je eentje langs die honderdduizenden mensen te rijden. Normaal klim je er in de bus naar boven“, zei Knaven een week geleden.

„Maar inmiddels realiseer ik me dat het woensdag alleen maar omhoog gaat.“ Hij doelt op het tijdsverschil dat hij (en alle anderen) vandaag maximaal mogen verliezen op de winnaar. „Normaal heb je eerst een lange aanloop naar die berg.“ Dat is gunstig omdat het percentage tijd dat een renner mag verliezen dan wordt berekend over een veel langere rijtijd. Nu gaat de verliesteller vanaf de start lopen. „Ik zal me dus moet reppen om om tijd boven te komen. Er is geen tijd om lekker om je heen te kijken, besef ik nu.“

De tijdlimiet ligt vandaag bij 33 procent. Dat wil zeggen dat wanneer de winnaar 39 minuten doet over de klim naar boven, de rest maximaal dertien minuten trager mag zijn. „Voor de zekerheid moet ik daarom uitkomen rond de 50 minuten“, becijferde Knaven.