Knaven heeft wél wat in Doetinchem te zoeken
Door HENNY HAGGEMAN


DOETINCHEM - De Doetinchemse wielervereniging De Zwaluwen huldigde afgelopen zaterdag liefst drie Nederlandse kampioenen. Een uniek gebeuren in de historie van de club. De feestvarkens Thom van Dulmen, Bram Aalders en Francis Keizer werden door niemand minder dan profwielrenner Servais Knaven gehuldigd.


Servais Knaven (tweede van rechts) tussen de Nederlandse kampioenen van de Doetinchemse wielervereniging De Zwaluwen Bram Aalders (links), Francis Keizer en Thom van Dulmen (rechts). - Foto: Jan van den Brink


Servais Knaven - oudwinnaar van Parijs-Roubaix - had natuurlijk afgelopen weekeinde in Italië moeten zitten waar het WK werd verreden, maar de geboren Lobithenaar reed zaterdagmorgen rondjes op een Doetinchems industrieterrein met in zijn kielzog een schare renners van De Zwaluwen.

Knaven legde kort en bondig uit waarom het wereldkampioenschap met landenploegen een farce is: "Er zijn geen Nederlandse renners waar ik het voor over heb om hard voor te rijden. Ik rijd honderd procent voor ploeggenoten (Knaven rijdt voor Quick Step, red.). Voor landgenoten geef ik me alleen als er heel veel geld tegenover staat. En dat is niet zo, dus heb ik niets te zoeken op het WK."

En dus wel in Doetinchem, voor een trainingsritje met de lokale wielerclub. Voor Knaven (33), die tegenwoordig in België woont, was het zaterdagmorgen ook een beetje terug naar de roots.

"Ik combineer dit mooi met een reünie van m'n oude school in Tolkamer. Bovendien reed ik als 9-jarige in 1980 ooit op dit parcours in Doetinchem mijn eerste wedstrijdje. Ik werd derde en weet nog dat ik niet tijdig m'n voeten in de toutclips kreeg. Dat kostte me de winst."

Een renner of veertig - waaronder natuurlijk Thom van Dulmen (winnaar NK tijdrit bij de beloften), Bram Aalders (winnaar NK junioren) en Francis Keizer (winnares NK veldrijden én mountainbike bij de meisjes) - probeerde het wiel te houden van Knaven. Een uur lang trok de groep, die steeds kleiner werd, rondjes langs het clubgebouw van De Zwaluwen aan de Fabrieksstraat.

Kennersogen volgden de wielrenners vanuit de kantine en oud-coureur Willem de Ruiter (twaalf jaar beroepsrenner bij obscure, vooral Belgische, ploegen) wisselde een anekdote uit met voormalig veldrijder Gerrit Scheffer. De Ruiter - van oorsprong Zeeuw maar de liefde bracht hem in Doetinchem - was ploegmaat van Roger de Vlaeminck en reed ooit Ronde van Italië en de Vuelta. De Ruiter: "De Vlaeminck won eens een koersje in België en wilde daarna een frietje halen in een mobiele snackbar bij de finish. Er stond een rij en De Vlaeminck moest tegen zijn zin wachten. Hij vertelde nog eens wie hij wel niet was maar de patatboer bleek niet te vermurwen. Waarop De Vlaeminck zijn mercedes voorreed, de snackbar aan zijn auto koppelde en met friettent en al weg reed."

De Ruiter mocht zaterdagmorgen ook nog even naar voren komen tijdens de huldiging na afloop van de trainingsrit. De voormalig prof - die na tien jaar te zijn gestopt met wielrennen zich had gemeld bij De Zwaluwen - was negende geworden in de donderdagavondcompetitie van de Doetinchemse club. De echte feestvarkens tijdens de huldiging waren natuurlijk Van Dulmen, Aalders en Keizer (die behalve bloemen ook een foto kreeg van haar idool Leontien van Moorsel).

Voorzitter Jan Vreeman sprak van een uniek feit met vier kampioenen en inderdaad mag De Zwaluwen - dat in de jaren een crisis doorstond, maar nu een gezonde club met 170 leden waaronder 60 licentierijders - trots zijn op de voortgebrachte talenten. Vreeman: "Het jeugdbeleid werpt vruchten af. We hebben zelfs een ledenstop bij de jeugd in moeten voeren want het is te gevaarlijk om met een groep groter dan 25 renners te rijden. Wielrennen is een goede basis voor de jeugd. Op de fiets worden sterke karakters gevormd."