Knaven: 'Liever toekijken dan liegen'
zaterdag 24 september 2005

Door Ad Pertijs


Zaterdag 24 september 2005 - MEERLE – Servais Knaven is er niet bij morgen als in Madrid het WK wielrennen wordt gereden. Bondscoach Egon van Kessel was bang dat de Nederlander gedwongen zou worden om voor zijn Belgische Quick-Step-kopman Tom Boonen of voor zijn Italiaanse compaan Paolo Bettini te rijden.


„Ik heb er vrede mee“, zegt Knaven vanuit zijn woonplaats Meerle. Vrede, met de handelwijze van Van Kessel. Niet met het jaarlijkse theater rond het WK, dat als enige koers niet gereden wordt in het normale ploegverband, maar met nationale selecties. „Hoe kun je nu van een echte prof verlangen dat hij één dag heel anders moet denken en doen dan waarvoor hij betaald wordt.“

Het leidt ieder jaar weer tot dezelfde speculaties en onrust. Wie rijdt voor wie? Rijd je die dag voor je landgenoot van een andere ploeg, of kies je gewoon de zijde van je buitenlandse maatje. Knaven: „Ik begrijp dat een bondscoach moet eisen dat je in dienst rijdt van de Nederlandse ploeg, maar renners doen daar niet moeilijk over. Die weten gewoon wat ze die dag aan elkaar hebben. Die begrijpen dat het bijvoorbeeld niet aan Koos Moerenhout is om achter McEwen aan te rijden. Dat moeten de andere Nederlanders dan maar doen.“

Van Kessel vroeg Knaven of hij volledig in dienst van de Nederlandse ploeg wilde rijden. „Ik had geen zin om er hypocriet over te gaan doen“, zegt hij. „Die tijd heb ik gehad. Ik heb hem duidelijk gezegd wat ik wel en niet kan. Ik rijd zeker niet tegen de Nederlandse ploeg. Ik zal vóór Nederland rijden. Maar je kunt van mij ook niet verlangen dat ik tégen Boonen en Bettini fiets. Ik heb geen zin om daar over te gaan liegen. Daarom heb ik Egon gezegd: geef mij maar de rol van vrijbuiter. Ik heb er de vorm en conditie voor om er in de finale nog bij te zitten. Als het dan niet op een massaspurt uitdraait, heb ik kans om wereldkampioen te worden.“ Van Kessel liet hem desondanks thuis. „Ik denk vooral vanwege uitspraken van mijn teambaas Patrick Lefevere. Die zei van al zijn renners te eisen dat ze zondag voor Boonen en Bettini rijden.“ Knaven kan ook daar niet mee zitten. Het is de realiteit waar de UCI en haar bonden niet van willen weten.

In België staan de kranten al weken vol van wat komen gaat. Tom Boonen is de kopman van onze zuiderburen. Hij krijgt twee echte ploegmaats mee: Cretskens en Nuyens. Van de drie Davitamon-Belgen mag verwacht worden dat ze liever hun Australische ploegmaat Robbie McEwen wereldkampioen zien worden. McEwen zelf heeft ook genoeg van alle poppenkast en stelt dat die drie er voor hem zijn en niet voor Boonen.

Knaven: „Ze noemen het de charme van het WK. Onzin, het is gewoon niet meer van deze tijd.“

 

BRON: BN DE STEM