Telegraaf, zondag 13 maart 2005

Knaven ritwinnaar in Tirreno-Adriatico

SALTARA - Servais Knaven heeft zondag de vijfde etappe van de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico gewonnen. De Nederlander in dienst van het Belgische Quick-Step ontsnapte in de slotkilometers uit een kopgroep van vier man en bleef alleen voorop. De Spanjaard Oscar Freire behield de leiderstrui.

Knaven was al in de tweede van twaalf lokale omlopen van 14 kilometer in en rond Saltara ontsnapt uit het peloton in het gezelschap van de Italianen Peron en Pinotti, de Tsjech Padrnos en de Fransman Le Mevel. In de slotronde demarreerde Knaven die een maximale voorsprong bereikte van 23 seconden. Op de streep hield hij zeventien seconden over op Peron.

Het was Knavens eerste serieuze overwinning sinds zijn ritzege in de Tour van 2003. Net 34 geworden is zijn rol binnen Quick-Step vooral een sturende. "Het is voor mij belangrijk de jongeren in de ploeg aan overwinningen te helpen. Ik won in 2004 zelf niets, maar was heel tevreden over mijn seizoen. Maar het is natuurlijk leuk als ik zelf nog mijn kans kan pakken."

Hij deed dat in Saltara, waar de finishstreep halfweg een heuvel was getrokken op de enige voor hem mogelijke manier, solerend: "Ik ben geen sprinter en geen klimmer. Ik word ouder, maar ook slimmer."

Een rol in dienst van Tom Boonen volgende week in Milaan-Sanremo ambieert Knaven niet. "Ik was drie jaar geleden betrokken bij de valpartij waar Erik Dekker zijn heup brak. Toen heb ik besloten Milaan-Sanremo niet meer te rijden tenzij het echt moet. Voor mij zijn de Belgische koersen gewoon veel belangrijker." Zijn ritzege in Tirreno-Adriatico betekende een primeur voor Knaven. Nog nooit had hij een overwinning geboekt op Italiaanse bodem.

Copyright: Telegraaf