donderdag 7 april 2005

Fietsen met de laptop
Door Arie van Driel

De een is verslaafd aan z'n mobieltje en moet uitkijken dat zijn telefoonrekening niet te hoog uitvalt.

De ander zweert weer bij communiceren via msn en moet oppassen daar niet verslaafd aan te raken. Bijna iedere wielrenner adoreert echter de laptop. Multimedia; het peloton kan niet meer zonder.

De laptop behoort om die reden tot de vaste bagage van coureurs als Bram Tankink, Karsten Kroon en Servais Knaven. ,,Dat ding is immers handig als dvd-speler. Bovendien ga ik soms wat internetten'', meldt Rabo-renner Kroon. Net als Tankink en Löwik is de nummer vijf van de Brabantse Pijl nog net niet helemaal aan het sms-en verslaafd. De renners behoren tot een groepje, met onder anderen Boonen, Lotz en Hulsmans, dat elkaar rond koersen frequent bestookt met berichtjes over allerhande zaken.

,,E-mailen doe ik eigenlijk vrij weinig, want dat neemt nu eenmaal veel tijd in beslag'', haakt Tankink in. ,,Net als de anderen sms ook ik erg veel. Een telefoon heb je altijd wel bij je. Omdat we veel onderweg zijn is dat het makkelijkste en meest voor de hand liggende gebruiksvoorwerp.
,,Mijn laptop gebruik ik vooral voor het communiceren via msn. Dat is immers een makkelijke en ook erg leuke manier om in contact te blijven met vrienden en kennissen. Kijk, je kunt met meerdere mensen tegelijk praten op een relatief goedkope manier'', weet de renner van Quick-Step.

Voor Knaven is een laptop tijdens de verblijven in hotels en trainingskampen een onmisbaar attribuut. Hij ontvangt meer e-mails dan sms'jes en die moeten worden beantwoord. ,,Daarnaast moet ik reageren op vragen die in het gastenboek op mijn website worden gesteld.''
Meestal duurt dat even; hij vindt dat je daar de tijd voor moet nemen en die heeft hij als wielrenner niet altijd. ,,Ach, ik denk maar zo: beter een laat antwoord dan helemaal geen antwoord. De meeste vragenstellers begrijpen best dat ik niet onmiddellijk kan reageren.'' Na elke koers schrijft hij een verslagje voor z'n site. ,,De webmaster zorgt voor andere info over die wedstrijd en plaatst daar ook foto's bij. Normaal bezoek ik eigenlijk elke dag wel een keer mijn eigen site.''

Veel renners in het peloton beschikken inmiddels over een eigen website. Met daarop in de regel nieuws, biografie, erelijst, gastenboek, downloads en in het geval van Knaven, een shop waar de enige echte Servais Knaven-polo is te bestellen.

Nadeel is, vinden de wielrenners, dat ze zelf weinig tot geen tijd hebben hun site te onderhouden. Kroon: ,,Ik schrijf een column, maar voor de rest houdt mijn neef Maarten de site bij.'' Tankink: ,,Mijn invloed op m'n site beperkt zich tot schrijven van verhalen. Ik heb nogal gauw de neiging om er lange stukken van te maken, dus neemt het schrijven redelijk wat tijd in beslag. Ik probeer de verhalen interessant te maken en me niet te beperken tot een beknopte update van de wedstrijden.''

Er zijn ook uitzonderingen. Gerben Löwik, bijvoorbeeld. De renner van Rabobank heeft zelfs geen laptop. Hij ziet er de noodzaak niet van in. ,,Mijn e-mail check ik altijd als ik thuis ben en nooit tijdens een verblijf in een hotel. Mijn zus houdt mijn website bij. Dus hoef ik ook geen computer bij me te hebben. Ik hou het bij mijn gsm. Sms'jes beantwoorden of versturen. En om te bellen, natuurlijk. En dat doe ik misschien wel te veel'', aldus Löwik met een denkbeeldige knipoog naar zijn telefoonrekening.

www.gerbenlowik.nl

www.bramtankink.nl

www.servaisknaven.nl

www.karstenkroon.com

Copyright: Algemeen Dagbald