Tankink en Knaven delen in succes
zondag 3 jul 2005


LES ESSARTS - Bram Tankink kwam zondag achterin het peloton richting finishstreep rijden en vroeg zich af: is 't gelukt? Het was gelukt, zag hij aan de juichende gebaren van Quick-Step-persman Alessandro Tegner. Sprinter Tom Boonen had de tweede etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen.

"Mooi man, geweldig", riep Tankink. Kort na de streep werd hij door zijn Belgische kopman in de armen gesloten. De camera's zoemden, er ontstond een opstopping; Tankink merkte nu echt wat de impact van de Tour is. De debutant heeft met zijn ploeg Quick-Step de eerste doelstelling bereikt. "We zijn hier om sprints te winnen. Dat moge duidelijk zijn."

Tankink vormt met Servais Knaven de Nederlandse inbreng in de Tourploeg van Quick-Step. Het tweetal staat in hoog aanzien bij Boonen, die de ervaring van Knaven immer roemt en in Tankink ook een trouwe helper heeft. Ze lachen bovendien wat af samen. "Ik heb het reuze naar mijn zin in deze ploeg."

Tankink weet met wat voor opdracht hij naar Frankrijk is gekomen. " Werken voor Tom. Ik heb me tien kilometer voor de streep op kop gezet en een tijdje vol doorgebeukt. Het was op het moment dat Erik Dekker even weg was."

De aankomst was volgens Knaven ideaal geweest voor Boonen, die de afgelopen dagen wel geteisterd werd door twee ontstoken kiezen. "CSC liet een kopgroep weglopen. Toen het verschil te groot werd, zijn wij met fdjeux (Cooke) op kop gaan rijden. Het was hard werken, maar daar ben ik niet vies van. Het is zeker mooi als het zoals hier resultaat oplevert."

"Het was echt afzien", verzuchtte Tankink. "Ik merk dat het hier nog een niveautje harder gaat dan in andere wedstrijden. In de finale zat mijn hartslag constant rond de 170. Dat heb ik zelden meegemaakt."

Tankink had nog een nieuwe ervaring opgedaan. "Ik ben in de eerste kilometers even voorop gaan rijden. Maar dat was echt gekkenwerk. Heb ik me maar meteen ver terug laten zakken."

Copyright: TELEGRAAF