Knaven tekent tweejarig contract bij Duitse topploeg
Door LÉON DE KORT


ROTTERDAM - Op leeftijd, maar nog niet versleten. Dat vindt Servais Knaven van zichzelf... en gelukkig de nieuwe teamleiding van T-Mobile ook. Want dat is de wielerploeg waarvoor de 35-jarige Nederlander de komende twee seizoenen uitkomt.

Straks mag hij weer de avonturier spelen. Voor eigen kansen strijden in de wedstrijden die hem de status van onverwoestbare en immer betrouwbare pion hebben gegeven. Niet dat Servais Knaven de voorbije seizoenen tegen zijn zin heeft gediend in het regiment van Tom Boonen, maar de gedachte aan opnieuw een vrijere rol te krijgen bij T-Mobile maakt hem op voorhand al gelukkig.

Ergens eerder deze week krabbelde hij zijn naam onder een tweejarige verbintenis met de Duitse formatie die momenteel fors in de steigers staat. Het betekende een formaliteit in een periode van afwegen, van moeilijke keuzes maken. Eerst zou het Cofidis worden, vervolgens bracht een solide aanbod van T-Mobile hem in de verleiding, maar daarna neigde Knaven er toch weer naar zijn al lange loopbaan in Franse loondienst te besluiten.

,,Totdat niet eens zo heel lang geleden Rolf Aldag (de nieuwe teamchef, red.) contact met me zocht. Ik ken hem al vanaf de jaren bij TVM. Destijds ging hij met onze vaste club mee op trainingskamp in de winter. Hij weet wat mijn capaciteiten zijn, hoeveel werk ik kan verzetten binnen een team, vandaar zijn wens mij erbij te pakken. Alleen, de financiële situatie was niet geheel duidelijk. Op het moment dat ik echter hoorde dat Tristan Hoffman van CSC overstapt naar T-Mobile, kreeg ik echt hoop.

Deze week waren we eruit. Hij stuurde een sms’je en ’s avonds volgde een fax ter bevestiging. Ik ben er dolblij mee. Al is dit een nieuwe ploeg voor me, het voelt aan als een vertrouwde omgeving,’’ vertelde de vader van drie dochters gisteravond na afloop van de Eneco Tour.

Nog voor het tekenen besloot Knaven de teamleiding van Quick-Step in te lichten. ,,Ik liet weten dat ik onderhandelde met twee andere teams, omdat ik meende dat ik aan een nieuwe stap toe was. Dat idee werd versterkt nadat ik dit voorjaar niet in de ploeg voor de Ronde van Vlaanderen zat.

,,In het begin voelde ik me daardoor persoonlijk aangevallen. Ik zou niet meer voldoen, was plotseling te oud en miste explosiviteit. Volgens mij was de situatie anders. Bij Quick-Step heb je gewoon te maken met een torenhoge favoriet, zeker waar het de Vlaamse koersen betreft. Iedereen schikt zich naar Tom Boonen. Dat is logisch hoor, maar dat is wel de oorzaak dat anderen langzamerhand buiten beeld raken.’’

Over dergelijke zaken heb ik nu eindelijk gesproken met manager Patrick Lefevere. Ik had de indruk dat hij het erg waardeerde. Op deze manier komt er in elk geval een waardig einde aan de samenwerking van zes jaar. Misschien had ik best nog verder gekund, maar dit is een geweldige kans. Niet alleen voor de komende twee jaar. Wellicht is er ook na mijn carrière een plaats voor mij in de organisatie van T-Mobile.’’